Puulajipuisto

Vuorimänty

Pinus mugo

puu.jpg  oksa2.jpg

Ulkonäkö ja koko

Vuorimänty on Euroopan vuoristoissa kasvava mäntyjen sukuun kuuluva ainavihanta havupuu. Vuorimänty on pensasmainen, mutta se voi olla myös pieni yksirunkoinen puu. Yleensä on 1–3 metrin, parhaimmillaan 5 metrin korkuinen ja 2–4 metriä leveä. Neulaset ovat tummanvihreät, 3–8 senttimetrin pituisia ja kävyt pienehköt, 2–5 senttimetrin pituisia. Neulaset kiinnittyvät oksiin pareittain. Kävyt sijaitsevat usein 4–5 kävyn ryhmissä. Ne ovat lähes perättömiä. Käpyrykelmät voivat pysyä kiinni puussa pitkään –jopa 20-30 vuotta– siementen varisemisen jälkeen. Vuorimännyt alkavat kukkia jo 6-10 vuotiaina. Vuorimännyn kuori on tummanharmaa tai tummanruskea, ohut, ja jo nuorellakin yksilöllä suomuinen.

Levinneisyys ja ympäristö

oksa.jpgVuorimänty on valopuu, joka sietää jonkin verran varjostusta. Se on kasvualustansa suhteen todella vaatimaton. Laji menestyy kalliorinteillä, louhikoissa, karuilla soilla ja rannikoiden hietikoilla, missä sillä onkin tärkeä tehtävä maan sitomisessa. Se viihtyy kuitenkin myös ravinteikkaammalla maalla. Kasvualusta pitäisi olla kuiva–tuore, vähäravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Levinneisyysalueeseen kuuluu Pyreneet, Alpit, Karpaatit, Apenniinien pohjoisosat ja Balkanin niemimaan vuoristot. Kasvupaikat ovat yleensä 1 000–2 200 metrin korkeudella, satunnaisesti niin alhaalla kuin 200 metriä levinneisyysalueen pohjoisosissa Puolassa ja Saksassa ja korkeimmillaan 2700 metriä levinneisyysalueen eteläosissa Bulgariassa. Esintyy vyöhykkeillä I-VIII.

Käyttö

Vuorimänty on suosittu koristekasvi. Sen matalaksi jäävää muotoa on käytetty koriste- ja suojapensaana taajamien viherrakentamisessa. Vuorimäntyä käytetään ensisijaisesti muodostamaan suojametsiä eikä niinkään palvelemaan metsätaloudellisia tarkoitusperiä. Suomessa vuorimäntyä käytetään tienvierusviheriöillä tai tonttien reunoilla pensasaitoja korvaavana koristekasvina. Vuorimännyn puuaines on pihkaista. Sen sydänpuu on punertavaa ja pintapuu vaalean kellertävää. Puuaines on tiheälustoista ja raskasta.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, conservationgardenpark.com, puutarha.net, suomalainentaimi.fi ja openmetsa.fi  17.02.2016