Suomenpihlaja

Sorbus hybrid

puu.jpg    lehti.jpg

Ulkonäkö ja koko

Suomenpihlaja eli härkäpihlaja on Lounais-Suomessa kasvavapihlajlaji. Lajin nimesi Carl von Linné. Pietari Kalmin antama nimi S. fennica ei ole kelvannut nimistötieteilijöille. Kuten lajin tieteellinen lajinimi hybrida kertoo, suomenpihlaja on syntynyt kahden eri lajin risteydyttyä. Tämä tapahtui noin kuusi tuhatta vuotta sitten Litorinameren rannikolla, ja kantalajeina olivat kotipihlaja (Sorbus aucuparia) ja saksanpihlajiin kuuluva "itämerenpihlaja" sorbus rupicola. Suomenpihlaja kasvaa enintään 10–15 metriä korkeaksi puuksi. Muodoltaan se muistuttaa ruotsinpihlajaa,  josta sen voi erottaa lehtien perusteella: suomenpihlajan lehden tyvellä on 1 tai 2 lehdykkäparia, joskus useampiakin, kun taas ruotsinpihlajan lehden tyvellä ei yleensä ole yksittäisiä lehdykkäpareja. Suomenpihlaja kukkii juhannuksen aikoihin. Kukinto on vaaleankeltainen tai lähes valkoinen. Kukan halkaisija on suurempi kuin kotipihlajalla, noin puolitoista senttimetriä.Suomenpihlajan marja on punainen ja pyöreä.

Levinneisyys ja ympäristö

kaarna.jpgSuomenpihlaja kasvaa luonnonvaraisena Ahvenanmaalla, lounaissaaristossa ja Lounais-Suomen rannikolla. Joidenkin lähteiden mukaan sitä esiintyisi myös Suomen ulkopuolella Ruotsin Södermanlandin ja Uplannin maakuntien rannikoilla, Gotlannissa, Tanskan Bornholmin saarella ja Norjassa. Puistopuuna sitä  viljellään yleisesti Etelä-Suomessa, joskin ruotsinpihlaja on tavallisempi. Ainakin Lounais-Suomessa, Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä laji on levittäytynyt istutusalueilta ympäröivään luontoo. Kasvupaikan suhteen laji on vaatimaton, mutta mieluiten se kasvaa valoisassa kuivassa rinteessä. Luonnossa sen tyypillisintä esiintymisympäristöä ovat kivikkoiset niittyrinteet, kalliolehdot, laidunkedot ja karjalaitumet, yleensä lähellä meren rantaa.

Käyttö

Suomenpihlajan marjoista voi tehdä mehua. Puuaines on lujaa ja vaaleata ja puusepänteollisuudessa kysyttyä. Pihlajaa on käytetty perinteisesti veistotöissä mm. haravanpiikkeihin.

 

 

Tiedot haettu Wikipediasta, pinkka.helsinki.fi, trees-online.co.uk ja nefws.amasonaws.com  15.10.2015