Sulkaharmaaleppä

Alnus incana f. laciniata

puu.jpg     lehdet.JPG

Ulkonäkö ja koko

Sulkaharmaaleppä on harmaalepän koristeellinen liuskalehtinen muoto. Sen lehdet ovat päältä himmeän vihreitä, liuskat pikäsuippuisia ja hammaslaitaisia. Latvus erottuu kauempaakin vaaleanharmahtavana, mikä johtuu parijakoisen 4-10 cm pitkän lehtilavan vaaleasta alapinnasta. Lehtien liuskaisuus vaihtelee eri yksilöillä ja samassa puussakin lähes ehytlaitaisesta hapsumaiseen. Sulkaharmaaleppä kukkii keväällä ennen lehtien puhkeamista. Hedekukinnot ovat pitkiä kellanvihreitä norkkoja. Emikukinnoista muodostuu myöhään syksyllä pieniä ruskeita käpyjä, jotka säilyvät puussa pitkään. Lehdet varisevat vihreinä. Sulkaharmaaleppä kasvaa 8-15 m pitkäksi. Suomen suurin sulkaharmaaleppä on noin 23 m korkea. Meiltä on löytynyt noin 50 luonnonvaraista sulkaharmaalepän kasvupaikkaa, mutta monet puut ovat valitettavasti hävinneet, kun niitä on siirretty pihoihin.                            

Levinneisyys ja ympäristö 

runko.jpgSulkaharmaalepät ovat kasvuolojen suhteen vaatimattomia. Himmeälehtinen sulkaharmaaleppä viihtyy kuivassa-kosteassa maassa, vyöhykkeillä I-VI. Kasvupaikka täytty olla aurinkoinen- puolivarjoinen ja keskiravinteinen, savi-, turve- tai hiekkamaa. Sulkaharmaalepät sietävät hyvin tiesuolaa ja ilmansaasteita erityisesti rikki- ja fluoriyhdisteitä, minkä vuoksi ne soveltuvat   vaikkapa meluvallien, alikulkujen ja tienpenkkojen puustoksi. Sen sijaan raskaasti liikennöityjen teiden varsilla lepät kärsivät ilmeisesti liikenteen aiheuttamasta ajoviimasta, joka kuivattaa puiden latvukset. Kuivahkoilla paikoilla harmaaleppä kasvaa tavallisesti yksirunkoisena, kosteammassa monirunkoisena puuna.  Sillä on huomattavasti vähemmän tuhohyönteisiä  kuin vaikkapa koivulla ja haavalla. Lepän kitkeränmakuiset lehdet eivät maistu edes pikkunisäkkäille tai hirville.

Käyttö

Katu- ja kujannepuina leppien käyttöä rajoittaa oikeastaan vain niiden lyhyt ikä. Lepät sietävät hyvin tuulta eikä niitä tarvitse juuri leikata. Lepät sietävät niin hyvin leikkausta, että niitä voidaan käyttää leikattuna aitana. Erityistä leikkaustarvetta ei kuitenkaan ole.

 

Tiedot on haettu taimikko.com, suomalainentaimi.fi, sarkanperennataimisto.fi ja datdoetdenatuurgoed.nl 23.10.2015