Puulajipuisto

Sembramänty

Pinus cembra

puu.jpg    oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Sembramänty muistuttaa kovasti makedonianmäntyä. Molemmilla pitkät neulaset ovat viiden kimppuina ja molempien latvukset ovat nuorena munanmuotoisia. Sembran alaoksat alkavat kuitenkin vanhemmiten, 40–60 vuoden iässä, ränsistyä ja puu menettää silloin säännöllisen kasvutapansa. Sembramänty saavuttaa parhaimmillaan 25–35 metrin pituuden ja 1,5 metrin läpimitan. Runko nuorella sembralla harmaa, vanhempana harmaanruskea, kuori ohut. Oksat paksuja ja lyhyitä. Neulaset ovat jäykkiä, viiden kappaleen ryhmissä samassa kääpiöoksassa, pituudeltaan 5–9 cm. Kävyt ovat 4–8 cm ja siemenet 8–12 mm pitkiä. Siemenissä on vain surkastunut siipi ja niitä levittääkinpähkinähaki. Sembran siemenet muistuttavat pinjansiemeniä ja ovat oikein hyvän makuisia.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpg

Sembramänty on mäntyjen suvun havupuu, joka kasvaa luonnonvaraisena Euraasiassa. Sembramänty jaetaan kahteen alalajiin, alppisembraan ja siperiansembraan. Siperiansembraa jotkut kasvitieteilijät pitävät omana lajinaan Pinus sibirica. Alppisembra esiintyy Alpeilla ja pieninä esiintyminä Tatralla sekä Karpaateilla. Siperiansembra kasvaa laajalla alueella Amurin alueen länsipuolelta Uralin länsipuolelle saakka. Esiintymisalueen pohjoisosissa se kasvaa alhaalla (100–200 m), mutta etelämpänä korkealla vuoristossa (1000–2400 m) usein puurajalle saakka. Sillä on hieman suuremmat kävyt kuin alppisembralla. Sembra menestyy meillä Pohjois-Suomessa asti. Suomessa sembramännyt elävät 80–100-vuotiaiksi. Sembramänty vaatii avonaisen kasvupaikan, aurinkoinen-puolivarjoinen, tuore ja runsasravinteinen. Se menestyy vyöhykkeeillä I-VII(VIII).

Käyttö

Sembramänty on suosittu koristepuu, joka on kasvupaikan suhteen vaatimaton, mutta kasvaa luonnostaan aurinkoisilla ja ravinteikkailla paikoilla. Suomessa kasvatetaan lähinnä siperiansembraa, joka on kestävä Pohjois-Pohjanmaalle saakka. Sembroja yritettiin istuttaa meille myös ravintokasviksi, mutta niiden ravitsemukselliset hyödyt jäivät vähäisiksi. Sembran siemenet ovat kuitenkin linnuille tärkeää ravintoa. Sembraöljyä käytetään voiteisiin. Sembra on puulajina pehmeää. Se tuoksu miellytävältä ja siitä käytettään sängyjen ja huonekalujen tekoon. Siperiassa vaatekaappeja rakennettiin sembrasta koska uskottiin, ettei koi viihtyisi niissä sembramäntyn hyvin aromaattisen hajun takia.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, regontaimitarha.fi, vihreatsylit.fi, kukkatarha.fi, scontent.cdninstagram.com, selctree.calpoly.edu  16.03.2016