Sahalininpihta

Abies sachalinensis

puu.jpg     oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Sahalinpihta kuuluu pihtojen sukuun ja mäntykasvien heimoon. Sahalininpihta on suuresti lähisukulaisensa japaninpihdan näköinen ja eroaa siitä oikeastaan vain neulasista, jotka sahalininpihdalla ovat kapeampia sekä ilmarakojuovat väriltään harmaampia ja kapeampia. Sahalininpihta on suurikokoinen, nopeasti järeytyvä puu, jonka leveän, tuuhean latvan oksat kasvavat kauniisti yläviistoon. Se kasvaa Suomessa lähes 30-metriseksi (jopa 40 m) tuuheaksi puuksi, jonka läpimitta voi olla yli 50 senttimetriä.

Levinneisyys ja ympäristö   

runko.jpgSahalininpihta kasvaa, nimensä mukaisesti, Sahalinin saarella sekä Kuriileilla, Hokkaidossa ja harvinaisena Kamtsatkalla. Puistopuuna ja metsiin istutettuna sitä tavataan monessa paikassa pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa sitä kasvaa viljeltynä maan eteläosissa. Se menestyy parhaiten tuoreilla tai kostealla, keski tai runsasravinteisessa kasvupaikoilla ja mielummin puolivarjossa. Muiden pihtojen tavoin se on hallanarka ja herkkä juurikäävän aiheuttamalle tyvilaholle. 

Käyttö

Sahalininpihta on nopeakasvuinen havupuu, joka sopii sekä koristepuuksi että puuntuotantoon. Se järeytyy nopeasti tukkipuun mittaan. Rehevillä kasvupaikoilla se kilpailee puuntuottokyvyssä jopa kotimaisten havupuiden kanssa.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, luiring.altervista.org, d.hatena.ne.jp,commons.wikimedia.org ja mustila.fi    22.01.2016