Ruotsinpihlaja

Sorbus intermedia

puu.jpg     lehti.jpg

Ulkonäkö ja koko

Ruotsinpihlaja kasvaa enintään 10–15 metriä korkeaksi. Se eroaa kotipihlajasta etenkin lehtien muodon perusteella: kotipihlajanlehdissä on 5–6 paria ja lehdykät ovat parittain, ruotsinpihlajan lehdet ovat parihalkoisia tai parijakoisia, joskus harvoin voi lehden tyvessä olla lehdykkäpari. Samannäköisen suomenpihlajan lehden tyvessä on 1 tai 2 lehdykkäparia. Ruotsinpihlajan lehden alapinta on harmaakarvainen. Marja on soikea ja punaruskea.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.pngRuotsinpihlaja kasvaa luonnonvaraisena pääasiassa Ruotsissa, suunnilleen Uppsalasta Göteborgiin ulottuvan linjan eteläpuolella sekä Suomessa Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Hajanaisia esiintymiä on Lounais-Suomessa, Baltian maissa ja Etelä-Norjassa. Istutettuna puisto- ja pihapuuna sitä kasvatetaan Etelä-Suomessa.    Se viihtyy avoimilla ja kuivilla kalkkipitoisilla kasvupaikoilla, kalliolehdoissa ja kivikkoisilla avoimilla rinteillä.

Käyttö

Marja on syötävä ja siitä voi valmistaa mehua. Puuaines on vaaleaa ilman sydänpuun tummuutta ja se on hyvin kovaa, sitkeää ja vaikeasti halottavaa. Puusepänteollisuudessa  se on kysytty ainespuu. Puistopuuna laji on siitä erinomainen, että se kestää hyvin leikkaamista ja pakkasia.

 

 

Tiedot haettu Wikipediasta,bndlg.de, catalpa.fm.interiowo.pl ja ievgravas.lv 15.10.2015