Pylväshaapa

Populus tremula ’Erecta’

Clipboard01.jpg     2.jpg

Ulkonäkö ja koko

Pylväshaapa on tavallisen haavan kapea, pilarimainen muoto, nopeakasvuinen ja pystyhaarainen lajike. Pylväshaapa kasvaa  10-20 m. Keväällä puun lehdet ovat koristeellisen punertavat, lähes ruskeat ja muuttuvat myöhemmin raikkaan vihreiksi. Syysväri on kauniin keltainen. Norkkokukinnot toukokuussa. Haavan lehtien havina luo ympäristöön mukavaa äänimaisemaa kun pyöreähköt lehdet kahisevat kuuluvasti tuulessa. Kapea, juurivesaton puu mahtuu hyvin pienempäänkin tilaan. Se elää keskimäärin 50-vuotiaaksi suomalaisissa kaupunkipuistoissa.

Pylväshaapa löydettiin Ruotsista Länsi-Göötanmaalta vuonna 1916.                                                                              

 

Levinneisyys ja ympäristö

lehti3.jpg

Pylväshaapa on vaatimaton kasvupaikan suhteen, mutta suosii kosteahkoa kasvupaikkaa ja viihtyy parhaiten auringoisessa, tuoreessa ja melko ravinteikkaassa hiekkamultamaassa. Menestyy vyöhykkeillä I–VI. Nopeakasvuinen ja helppohoitoinen. Puun leikkaustarve on vähäinen. Huonokuntoisia oksia voi tarvittaessa poistaa keväällä ennen kasvuunlähtöä. Vaikka pylväshaavan oksat kasvavat vaaleanharmaasta rungosta jyrkästi ylöspäin, ne kestävät hyvin lumen painoa. Juuristo kestää maantäyttöä. Pylväshaapa sietää hyvin kaupunki-ilmastoa. 

Käyttö

Pylväshaapa käytetään yleisesti muutaman puun ryhmissä ja kapeillakin kujanteilla puistoissa ja puutarhoissa. Juurivesaton ja    erittäin kapealatvainen pylväshaapa sopii hyvin katualueille. Pylväshaavan puuaines on hyvin vaaleaa ja kevyttä, ja sitä käytetään muun muassa saunanlauteisiin. Pylväshaavassa lehtipuuna ei ole männyn tai usein saunan seinissä käytetyn kuusen tapaan pihkaa  ja hitaasti lämpöä johtavana pehmeänä puuna se on miellyttävä istua. Pylväshaavan puuaines on herkästi lahoavaa ja siksi lukuisa joukko kääpiä  ja muita lahottajasieniä viihtyy haavassa. 

 

Tiedot on haettu :metsätontun/ruusutarhasta, vanhapinkka.com, k-raudasta, suomalainentaimi.fi, ebben.nl    24.04.2019

 

 .