Purppurapihta

Abies amabilis

puu.jpg    oksa.JPG

Ulkonäkö ja koko

Se on suuri aina vihanta paljassiemeninen puu, jonka runko on 30–45 metriä korkea, ja joka on halkaisijaltaan yli 1,2 metriä. Suurin mitattu puu on ollut 72 metriä korkea, ja suurin halkaisija on ollut 2,3 metriä. Purppurapihdan kaarna on nuoremmilla puilla vaaleanharmaa, ohut ja pihkainen. Vanhemmilla puilla kaarna on tummempaa ja paksumpaa ja siinä on suuremmat uurteet. Lehdet ovat neulanmuotoisia, littanoita neulasia ja ne ovat 2,0–4,5 senttimetriä pitkiä ja 2 millimetriä leveitä. Neulaset ovat mattapintaisia, tummanvihreitä ja alta hopeanhohtoiset ja peittävät oksan sekä sivuilta että päältä. Purppurapihdan kävyt ovat 9–17 senttimetriä pitkiä ja 4–6 senttimetriä leveitä. Purppurapihdan kävyt ovat purppuranvärisiä, kuten saattaa jo nimestä päätellä. Oksat asettuvat sulkamaisina kiehkuroina toistensa lomaan muodostaen sopusuhtaisen ja rauhallisen kokonaisuuden. Vaikka tämä pihtalaji aikuisena kasvaa nopeastikin komeaksi ja tuuheaksi puuksi, se on taimena turhauttavan hidaskasvuinen, vaatelias ja hiukan oikutteleva.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpgPurppurapihta on kotoisin Pohjois-Amerikan luoteisosista. Se viihtyy kosteissa metsiköissä Tyynenmeren rannikkovyöhykkeen laaksoissa ja vuorenrinteillä. Purppurapihta viihtyy pohjoisessa 0–1500 metrin korkeudessa ja etelässä 1000–2300 metrin korkeudessa, sateisilla alueilla, joissa on viileät ja kosteat kesät. Suomessa laji menestyy ainoastaan maan eteläisimmissä osissa. Menestyy vyöhykkeillä  I-II(III). Sen kasvutapa on uljas. Paras  kasvupaikka  on puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore, läpäisevä ja hapahko humusmaa. Taimena kasvatettava suojassa suoralta kevätauringon paahteelta. Sietää hyvin varjoa.

Käyttö

Purppurapihdan puuaines on pehmeää eikä kovin kestävää, joten sitä käytetään yleisesti paperin ja pahvin  raaka-aineena. Lajia käytetään koristepuuna, mutta Suomessa sitä suositellaan vain Etelä-Suomen suojaisille kasvupaikoille vyöhykkeille I ja II. Purppurapihdan lehdistöllä on miellyttävä tuoksu, joten sitä käytetään joskus joulukoristeina, kuten joulukuusina. 

 

Tiedot on haettu wikipediasta, plantpoints.com, wikimedia.org, cnps.org ja mustila.fi    22.12.2015