Punatammi

Quercus rubra

Quercus_rubra.jpg   QUERUB_PD1.jpg

Ulkonäkö ja koko

Punatammi on tammien (Quercus) sukuun kuuluva puu. Punatammi voi saavuttaa jopa 43 metrin pituuden ja rungon halkaisija voi olla kaksi metriä. Lehdet ovat pituudeltaan 12–25 cm ja teräväliuskaisia. Runko on harmaa ja sileä tai matalauurteinen. Terhot kypsyvät kukinnasta toisena vuotena. Ne maistuvat oraville ja monille linnuille. Punatammen lehdet ovat teräväliuskaiset ja kookkaammat kuin kotimaisella metsätammella. Voimakas punainen syysväri, joka hallitsee maisemaa syksyisin punatammen kotiseudulla Pohjois-Amerikan itäosissa, jää Suomessa yleensä vaisuksi ja ruskeanpunaiseksi.

Levinneisyys ja ympäristö

quru2773.jpgPunatammen levinneisyysalue Pohjois-Amerikassa on hyvin laaja. Luontaiseen esiintymisalueeseen kuuluu Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain koillisosat ja Kanadan kaakkoisosat. Paras seutu on 40. ja 50. leveysasteen välissä. Sitä on paljon viljelty Euroopassa. Suomessa sitä viljellään ilmastollisesti vaativissa olosuhteissa, joten istutettavien puiden alkuperällä on suuri merkitys. Valitaan kasvupaikaksi mahdollisimman suojainen ja lämmin paikka, ravinteikas, tuore ja syvämultainen maa. Istutus ainakin 10 metrin välein, sillä puusta tulee vanhana hyvin leveä. Ei tarvitse erityishoitoa. Menestyy vyöhykkeillä I-III.

Käyttö

images.jpg Punatammi on Pohjois-Amerikassa   tärkeimpiä puutavaraksi kasvatettavia puita. Sitä käytetään myös laajalti koristekasvina ja   se on levinnyt paikoin luontoon normaalin levinneisyysalueensa ulkopuolella. Suomessa se   on kestävä piha- ja puistopuu maan eteläosissa. Punatammea käytetään varsinkin   sisustuspuusepän- ja huonekaluteollisuudessa, ovi- ja ikkunateollisuudessa sekä   parkettiteollisuudessa, paneeleissa ja muissa sisustustuotteissa sekä ulkorakennelmiin   kuten kaikkia muitakin tammilajeja. Vuosirenkaat näkyvät selvästi ja pintakäsittely onnistuu   hyvin. Punatammi on menestynyt puistopuuna Etelä-Suomessakin. Puuaine on kovaa,   keskiraskasta, kohtalaisen lujaa ja hyvin huokoista. Mekaanisilta ominaisuuksiltaan   punatammi on hieman huonompaa kuin valkotammi, mutta sitkeämpää ja kimmoisampaa   kuin eurooppalainen tammi.

 

 

Tiedot on haettu  Wikipediasta, marronwood.com, tammikko.com, carolinanature.com, wisflora.herbarium.wisc.edu, encrypted-tbn1.gstatic.com ja Wikimedia commons     24.09.2015