Puulajipuisto

Pilarikataja

Juniperus communis f. suecica

puu.jpg   oksa1.JPG

Ulkonäkö ja koko

Pilarikataja on sypressikasvien heimoon kuuluva havupuu. Yksi metsäkatajan muoto on pylväsmäinen pilarikataja. Se on ainavihanta ja  kaksikotinen, kasvaa hitaasti, tavallisesti 3–10 metriä korkeaksi ja 1–3 metriä leveäksi. Jotkin yksilöt ovat kuitenkin hyvinkin suuria, jopa 15 metriä korkeita. Suomessa puumainen kataja on saavuttanut peräti viidentoista metrin korkeuden. Kasvutapa on kapean pilarimainen. Pilarikatajan kuori on ohut, väriltään harmaa ja usein suikaleina hilseilevä. Oksat ovat lyhyitä, kärjet nuokkuvia. Neulasmaiset, ruodittomat lehdet ovat jäykkiä, leveätyvisiä, suippoja ja sijaitsevat oksissa 1-3 kiehkuroina. Neulaset ovat koristelliset, sinivihreät ja teräväkärkiset. Marjoja vain emipensaissa. Marjat muuttuvat kypsyessään vihreistä sinimustiksi. Pilarikataja on erittäin kestävä ja terve. Katajat ovat pitkäikäisimpiä puita Suomessa.

Levinneisyys ja ympäristö

oksa.jpg

Pilarikataja suosii aurinkoisia, niukka- ja keskiravinteisia metsiä, jotka voivat olla kuivia tai tuoreita, niukkaravinteisia ja hyvin vettä läpäiseviä. Sitä tavataan myös kallioilla, laidunmailla, metsien hakkuuaukoissa, teiden ja viljelyaukeiden laitamilla ja letoilla. Maa saa olla yhtä hyvin hapanta kuin runsaasti kalkittua. Suomessa pilarikataja esintyy vyöhykkeillä I-V(VI).

Käyttö

Omintakeisen tuoksunsa ja sitkeytensä takia katajan puuaineista on käytetty monien tarve-esineiden valmistamiseen, ja kuoren alla olevia sitkeitä kuituja on aikaisemmin hyödynnetty muun muassa mattojen kudonnassa. Miellyttävän tuoksunsa takia katajaa on käytetty myös kalan ja lihan savustamiseen. Kuivana katajan puuaines on keskiraskasta. Puutyöaineena katajan pintapuu on kirkkaan keltaista, sydänpuu vaaleanruskeaa ja juovaista. Nykyään sitä käytetään raaka-aineena lähinnä koristepuuesineisiin kuten pannunalustoihin, veitsiin ja avaimenperiin. Pilarikatajasta tehtyjen esineiden myynti ei ole enää kiellettyä Suomessa. Vuoden 2006 jälkeen pylväsmäinen kataja ei ole ollut rauhoitettu, mutta sen käytössä toivotaan malttia. Ahvenanmaalla yli kuusi metriä korkeat pylväskatajat ovat edelleen rauhoitettuja.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, suomalainentaimi.fi, finntrek.kuvat.fi ja kekkilä.fi  5.02.2016