Pienlehtikoivu

Betula pendula ´pitsi`

20170713_103653 (1).jpg  20170713_103538 1.jpg

Ulkonäkö ja koko

20170713_103444 1.jpg

Pienlehtikoivu on muutoin samanlainen puu kuin hieskoivu lukuunottamatta huomattavasti pienempiä lehtiä. Linkki hieskoivuun. Pienlehtikoivun varsi on nuorena rusehtava ja helposti repeilevä. Pienlehtikoivun vuosikasvaimet ovat pehmeitä ja nukkamaisia. Latvus on pensasmainen ja oksat pystyhköjä. Pienlehtikoivu on usein monirunkoinen puu. Koivun runkoa peittää valkoinen tuohi. Tyveä peittää vaalea tyvikaarna. Latvuksen uloimmat haarat ovat usein riippuvia. Koivulla on laaja pinnallinen juuristo. Pienlehtikoivu voi kasvaa hyvin kosteilla mailla. Se kestää hyvin ilmansaasteita ja tarvitsee paljon valoa. Koivu on myrskynkestävä, koska sillä on paksu ja muhkurainen pääjuuri, joka on voimakkaasti haarautunut. Kukinta tapahtuu huhti-kesäkuussa lehtien puhjettua.

Levinneisyys ja ympäristö


Pienlehtikoivu kasvaa Suomessa aina Kittilän korkeudelle saakka. Pienlehtikoivu on kasvupaikkansa suhteen vaatimattomampi kuin rauduskoivu. Se kasvaa tiukkasavisilla mailla, ja kestää kylmää. Sen juuristo toimii vetisessä maassa, jossa rauduskoivun juuristo "hukkuu" ja puut voivat huonosti tai kuolevat, esimerkiksi tulvan takia. Monet nisäkkäät voivat vahingoittavaa pienlehtikoivua syömällä sen oksia. Niitä ovat hirvi, metsäjänis, rusakko ja myyrät.

Käyttö


Pienlehtikoivua voi käyttää lähes samalla lailla kuin hieskoivua Sen puuaines on vaaleaa ja syykuvio erottuu heikosti. Sydänpuu ei erotu väriltään pintapuusta. Puuaines on kovaa, taipuisaa ja hyvin liikkuvaa. Pienlehtikoivua käytetään pääsääntöisesti koristepuuna sekä erikoisuuksina arboretumeissa ja puistoissa.

 

Tiedot on haettu Wikipediasta, pinkka.helsinki.fi, puuproffa.fi ja helsinki.fi  24.04.2019.