Puulajipuisto

Okakuusi

Picea pungens

puu.jpg    oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Okakuusi on pohjoisamerikkalainen kuusten (Picea) sukuun ja mäntykasvien (Pinaceae) heimoon kuuluva havupuu. Okakuusi kasvaa yleensä 25–30 metriä pitkäksi. Okakuusen kasvutapa on tuuhea ja säännöllisen kartiomainen. Latvus on varsinkin nuorena kauniin kerroksellinen. Puu on vankkahaarainen ja oksat ovat vaakasuoria. Hyvä tuntomerkki ovat erityisen jäykät ja neulanterävät neulaset, jotka ovat pitkähköjä, käyristyneitä ja siirottavat ilman selkeää jakausta sivuille ja ylös. Lehdet ovat väriltään harmaanvihreästä vaalean sinivihreään, vaihdellen paljon luonnonvaraisissakin kannoissa. Myös pallomaisia lajikkeita on olemassa.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpgLaji kasvaa luonnonvaraisena Kalliovuorten eteläosissa 1 800–3 000 metrin korkeudella, mutta ei kasva puurajalle saakka kuten vastaavalla alueella kasvava engelmanninkuusi (Picea engelmannii). Okakuusi kasvaa yleisemmin vuoristojen laaksoissa jokien varsilla missä kosteutta on enemmän. Suomessa okakuusi ränsistyy metsään istutettuna nopeasti valonpuutteeseen, mutta puistoissa ja puutarhoissa se menestyy erinomaisesti. Vaikka okakuusi onkin levinneisyysalueellaan yleinen, se ei kuitenkaan muodosta yhtenäisiä metsiä.  Okakuusi on melko hidaskasvuinen. Se viihtyy kuivassa tai tuoreessa, ravinteikkaassa, multava tai hiekka- ja sorapitoisessa maassa. Menestyy vyöhykkeillä I-VI.

Käyttö

Okakuusen siniharmaita lajikkeita on käytetty koristepuina serbiankuusen ohella selvästi enemmän kuin muita ulkomaisia kuusilajeja. Siitä on jalostettu lajikkeita koristekasvikäyttöön ja näitä myydään sinikuusina tai hopeakuusina. Okakuusi sopii myös leikattavaan aitaan.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, selectree.calpoly.edu, biolib.cz, mustila.fi ja swcoloradowildflowers.com    29.02.2016