Liuskalehtikoivu

Betula pendula f. bircalensis

puu.jpg    lehti.jpg

Ulkonäkö ja koko

Pirkkalan nimikkopuuksi on valikoitunut harvinaisen koivun liuskalehtinen muoto. Pirkkalankoivu  löydettiin vuonna 1862 Pirkkalan pitäjän Penttilän kylästä. Koivu on rauduskoivun muunnos. Varmin tuntomerkki on puun lehti, joka on ehytlaitainen. Ainoastaan alimman liuskaparin reunassa "sallitaan" yhdet hampaat. Puu on muutoinkin tavallista koivua sirompi ja kapeampi. Keskikokoisia, maan laadun suhteen vaatimattomia koristepuita. Melko kapea latvus päästää runsaasti valoa lävitseen. Pirkkalankoivun lehden liuskat ovat ehytlaitaiset ja leveähköt. Puu kasvaa 10-20 m pitkäksi. Runko on muhkuraton, latvus melko kapea ja vanhan puun oksien kärjet riippuvat. Runsaassa valossa latvus pysyy kauniina. Lehtilapa on parihalkoinen.Lehdistön syysväri on himmeän oranssinkeltainen. Riippuvat keltaiset hedenorkot avautuvat toukokuussa lehtien puhjettua.

Lievinneisyys ja ympäristö

runko.jpgKasvupaikka liuskalehtikoivulle täytyy olla aurinkoinen ja kasvualusta kuiva-tuore, keskiravinteinen. Liuskalehtikoivu viihtyy hieskoivua paremmin kuivassa maassa, mutta se sietää ajoittain seisovaa vettäkin. Kasvaa I–VI vyöhykeillä Kasvutapa on kuten rauduskoivulla, mutta puu jää pienemmäksi. Puu kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanhana se varistaa oksia herkemmin. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen ja vie veden ja ravinteet pienemmiltä kasveilta, jollei niitä ole suojattu juurimatolla.

Käyttö

Koristepuina käytetään eräitä alkujaan luonnosta löydettyjä harvinaisia muotoja, kuten pirkkalankoivua. Liuskalehtikoivu ei siedä maantäyttöä juuristoalueella eikä tiesuolaa. Runko vaurioituu ja lahoaa herkästi kolhuista eikä kerran rikkoutunut valkoinen tuohi kasva ennalleen. Koivuja leikataan mahdollisimman vähän, lähinnä kuolleita oksia poistetaan. Leikkaus tehdään mieluiten elokuussa, sillä puulla on runsas mahlavuoto kevättalvella ja keväällä.

 

Tiedot on haettu flickr.com, pinsiontaimisto.fi, instawebgram.com, vrjpihakauppa.fi, suomalainentaimi.fi ja pirkkala-seura.fi  27.10.2015