Lännenpihta

Abies lasiocarpa

puu.jpg     runko.jpg

Ulkonäkö ja koko

Lännenpihta on pihta, jota tavataan Kalliovuorten läheisyydessä. Se on suurehko ikivihreä paljassiemeninen puu. Lännenpihta kasvaa tyypillisesti noin 20 metriä korkeaksi, mutta suurin mitattu puu oli noin 50 metriä korkea. Latvus on kapean kartiomainen ja tiheähaarainen. Rungon läpimitta voi olla metrin luokkaa. Lännenpihdan lehdet ovat 1,5–3,0 senttimetriä pitkiä littanoita neulasia, väriltään vihreitä, yläpuolelta harmahtavia. Kävyt ovat 6–12 senttimetriä pitkiä ja kypsinä mustanvioletteja.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpgLännenpihta kasvaa pääasiallisesti Pohjois-Amerikan Kalliovuoriston länsiosan vuoristojen ylemmissä osissa laajalla   alueella Alaskasta Uuteen Meksikoon. Se on tyypillinen metsänrajaa muodostava puulaji. Vaikka lännenpihta on keväthalloille arka, kestää se hyvin talvipakkasia ja menestyy Pohjois-Suomea myöten, jos alkuperä on kestävä. Lännenpihta viihtyy pohjoisessa 300–900 metrin korkeudessa ja etelässä 2400– 3650    metrin korkeudessa. Kasvupaikka pitäisi olla  aurinkoinen    tai puolivarjoinen, tuore, keski- tai runsasravinteinen. Ei kaipaa varjostusta edes taimivaiheessa. Se kasvaa pääsääntöisesti kaikkein pohjoisimilla alueilla.

Käyttö

Lännenpihdan puuainesta käytetään rakentamisessa ja paperin valmistuksessa. Se on myös Pohjois-Amerikassa suosittu joulukuusi. Suomessa lännenpihta on käyttökelpoinen koristepuu, joka on osoittautunut kestäväksi aina vyöhykkeelle VI asti. Tiheän ja säännöllisen latvuksensa ja hitaan kasvutapansa ansiosta se sopii pientenkin pihojen koristepuuksi.

 

Tiedot haettu Wikipediasta, viherpihalle.fi, biopix.es, leita.gardplontur.is, world.botanical.com ja metla.fi    18.01.2016