Koreanpihta

Abies koreana

puu.jpg     oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Koreanpihta on mäntykasvien heimoon ja pihtojen sukuun kuuluva havupuu. Sen tukevat neulaset  ja viistosti ylöspäin kaartuvat latvaoksat luovat koreanpihdalle tyypillisen itämaisen olemuksen. Neulaset ovat tukevahkoja ja lyhyempiä kuin japaninpihdalla. Se on kasvutavaltaan tuuhea ja säännöllisen kartiomainen. Litteät neulaset ovat 1-2 cm pituiset ja tanakat. Neulasten väri on päältä kiiltävän vihreä, alapinnalla on kaksi valkoista ilmarakojuovaa. Koristeelliset, pystykasvuiset kävyt ovat sinivioletteja. Kypsyttyään ne muuttuvat ruskeiksi, hajoavat ja putoavat maahan. Rungon kuori on nuorena sileä, vanhana puolestaan syvän uurteinen. Talvisilmut ovat pallomaiset, ruskeat ja vähän pihkaiset.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpgKoreanpihta kasvaa luonnonvaraisena Korean vuoristojen ylimmissä osissa ( jopa 1000 m korkeuteen asti ), jossa sitä esiintyy tiettyjen vuorten ylärinteillä erillisinä saarekkeina.  Laji luokitellaan erittäin uhkanalaiseksi i, ja sitä kasvaa vain neljällä eristäytyneellä seudulla vain noin 12 neliökilometrin laajuisella alueella. Koreanpihdasta on saatavilla kahta eri kantaa. Pienikokoinen kanta menestyy I- ja II-vyöhykkeillä ja kasvaa 1-2,5 m korkuiseksi. Se on hidaskasvuinen, mutta voi tehdä kauniita käpyjä jo metrin korkuisena. Nopeampikasvuinen ja suurempikokoinen kanta kasvaa 10-14 m korkeaksi. Se on kestävämpi ja menestyy I-III(V)-vyöhykkeillä. Kasvupaikka  täytyisi olla  aurinkoinen tai puolivarjoinen sekä runsasravinteinen ja -multainen.

Käyttö

Koreanpihta on suosittu koristepuu kauniin lehvästönsä ja koristeellisten käpyjensä vuoksi. Suomessa on käytetty koristekasvina hidas- ja tiheäkasvuista pienikokoista kantaa. Nämä tekevät käpyjä jo alle kaksimetrisinä. Suurempikokoista ja nopeakasvuisempaa kantaa on kestavampi.

 

Tiedot haettu wikipediasta, uunotyrha.vuodatus.net, wikiwand.com ja pinkka.helsinki.fi   20.01.2016