Vapaa-aika ja kulttuuri

Ohjeita

Ohjeita verkkokirjaston käyttöön.

Näin uusit lainasi verkossa!

  • kirjaudu sisään verkkokirjastoon https://vaara.finna.fi (Vaara-kirjastokortti)
  • kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortin numero/asiakasnumero ja kirjastosta saatu nelinumeroinen tunnusluku
  • järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden uusia joko valitut lainat tai kaikki lainat
  • uusimisen jälkeen täytyy aina tarkistaa, että kaikkien haluttujen lainojen uusiminen on onnistunut eli eräpäivä on muuttunut
  • samalla kirjautumisella kannattaa tarkistaa omat yhteystiedot
  • lainat voi uusia myös käymällä kirjastossa, soittamalla asiakaspalveluun puh. 040-7101 940 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen kirjasto(at)heinavesi.fi

Käytä Mozilla Firefox tai Google Chrome –selaimia

Kun uusit itse lainasi verkkokirjastossa, tarvitset sitä varten salasanan. Salasanan saat käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa. Tietoturvasyistä emme anna salasanaa esimerkiksi puhelimessa.

Mikseivät tunnukseni toimi?

Verkkotunnuksia ja salasanoja ei tietoturvasyistä välitetä puhelimitse tai sähköpostilla, ne ovat saatavissa vain kirjastokäynnillä. Jos olet unohtanut verkkotunnuksesi, verkkokirjastossa on linkki "Unohditko salasanasi". Linkin kautta pääset päivittämään salasanasi. Jos tunnuksesi eivät toimi, voit ottaa yhteyttä kirjastoon lainojen uusintaan, varauksiin tai omien tietojen päivittämiseen liittyvissä asioissa.

Miksi järjestelmä on englanninkielinen?

Mikäli järjestelmä näkyy englanninkielisenä, suomen kielen voi valita, kun vierittää sivun alalaitaan. Järjestelmä tarkistaa selaimen oletuskielen. Jos oletuksena on englanti, suomi tai ruotsi, järjestelmä näkyy oletuskielellä.

Omat listat

Voit tehdä omia listoja verkkokirjastossa ja asettaa ne joko julkisiksi eli toiset voivat lukea tai näkymään vain sinun omalla verkkokäynnilläsi.

Miksei lainahistoriani näy?

Järjestelmän oletusasetuksena on, ettei asiakkaan lainahistoriaa tallenneta, ellei hän itse sitä halua. Tätä asetusta on mahdollista muuttaa itse menemällä omissa tiedoissa Yksityisyys-välilehdelle, valitsemalla pudotusvalikosta vaihtoehdon "aina" ja klikkaamalla "Lähetä". Lainahistoria alkaa tallentua Lainahistoria-välilehdelle vasta siitä lähtien, kun asetukset on muutettu, joten aiempaa lainahistoriaa ei voida palauttaa.

Mitä ovat tagit?

Tagit ovat verkkotekstiä kuvaavia asiasanoja. Tagittaminen on vapaamuotoisempaa kuin kirjastojen luetteloinnissa käyttämä asiasanoitus. Asiakkaat voivat avainsanoittaa aineistoja käyttämällä itselleen tuttuja sanoja (kohdassa "Lisää tagi") ja löytää siten jatkossa omat hakutuloksensa helpommin ("Omat tagit"). Tagipilvestä pääsee katsomaan, mitkä tagit ovat eniten käytettyjä. Tagi tulee englanninkielisestä sanasta tag ('merkki') ja on netissä jo vakiintunut termi.