Japaninpihta

Abies veitchii

puu.JPG     oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Japaninpihta on mäntykasvien heimoon ja pihtojen sukuun kuuluva havupuu. Japaninpihta kasvaa 10-20m ja parhaimmillaan n. 30 metriä korkeaksi. Japaninpihdan neulaset ovat koristeelliset, parhaimmillaan 2,5 cm:n pituiset. Neulasten väri on päältä tummanvihreä ja alapinnalla on kaksi valkoista  ilmarakojuovaa. Runko on vanhempanakin sileä ja väriltään hopeanharmaa. Kävyt ovat kypsymiseensä saakka voimakkaan sinivioletteja väriltään ja pystykasvuiset. Latvus on kartiomainen, oksat ovat melko lyhyitä ja vaakasuoria ja rakenteeltaan siroja ja tuuheita.Levinneisyys ja ympäristö 

Levinneisyys ja ympäristö

runko.JPG

Japaninpihta kasvaa luonnonvaraisena Japanin vuoristoalueilla 1 500–2 800 metrin korkeudessa kosteassa maaperässä. Suomessa se menestyy maan eteläosissa ja paikoin keskiosissa. Ylärinteillä pienikokoiseksi jäävä puu kasvaa melko puhtaana metsänä, mutta alempana se useimmiten muodostaa sekametsiä. Japaninpihta vaatii hallalta suojaisen viljavan kasvupaikan. Laji sietää hyvin voimakasta varjostusta ja on hyvin voimakas uudistumaan luontaisesti. Se viihtyy hyvin samoilla metsämailla kuin kotimainen kuusi. Suomessa se menestyy maan eteläosissa ja paikoin keskiosissa. Japaninpihta kasvaa nopeasti ja on helppohoitoinen. Se sietää voimakastakin varjostusta. Avonaisilla peltoaukeamilla laji on vaikea viljeltävä, mutta on pihapuuna ja metsässä osoittautunut vahvaksi ja nopeakasvuiseksi puuksi. Kasvupaikka pitäisi olla runsasravintoinen, tuore, hiekkapitoinen.  Japaninpihta menestyy parhaiten kasvuvyöhykkeillä I-III.

Käyttö

Japaninpihta on suosittu koristekasvi ja sitä käytetään toisinaan joulukuusena. Teknisen laatunsa ja vaikean tavoitettavuutensa vuoksi japaninpihta ei ole juurikaan ollut kaupallisten hakkuiden kohteena. Pihtojen oksat sopivat hyvin koristekäyttöön, sillä niiden neulaset eivät varise kuivuessaankaan.

 

Tiedot haettu wikipediasta,  wikimedia.org, vuodatus.net, galleria.kotiluola.net ja mustila.fi     8.01.2016