Puulajipuisto

Hybridilehtikuusi

Larix sibirica x decidua

puu.jpg  oksa.jpg

Ulkonäkö ja koko

Hybridilehtikuusi on euroopan- ja siperianlehtikuusen risteymiä eli hybridejä (Larix sibirica x decidua). Hybridilehtikuuset saavuttavat 15–50 metrin korkeuden. Ne muistuttavat kasvutavaltaan kuusia. Lisäksi ne ovat nopeakasvuisia puita ja kestävät talvisia oloja hyvin. Kasvunopeus on suuri erityisesti nuorena. Kuten lehtipuilla, myös lehtikuusilla on vähäinen valontarve lepokauden aikana. Hybridilehtikuusilla on myös oksien luontainen nuorennus nopeaa ja ne siis pudottavat oksiaan jatkuvasti. Nuorella puulla runko on sileä ja usein mutkainen, vanhana se suoristuu suurimmaksi osaksi ja muuttuu syväuurteiseksi ja kaarnaiseksi. Vahva ja syvä juuristo pitää hybridilehtikuuset hyvin pystyssä myrskyissä. 

Levinneisyys ja ympäristö 

runko.jpg

Lehtikuusi on levinnyt koko Euroopan alueelle, etenkin Keski-Eurooppaan. Suomessa lehtikuusi ei kasva luonnollisesti, mutta se menestyy hyvin istutettuna. Lehtikuusilajit risteytyvät keskenään hyvin helposti. Suomessa on  eniten kokemuksia siperian- ja euroopanlehtikuusen välisistä risteymistä. Ne ovat  osoittautuneet  nopeakasvuisiksi ja laadukkaita, jopa vanhempiaan kestävämmiksi erilaisia tuhoja vastaan. Parempi kasvukyky on ilmeisesti voimakkaimmillaan ensimmäisessä risteytyssukupolvessa, mutta se heikkenee parissa seuraavassa polvessa. Tieteellistä tietoa risteymien paremmuudesta saadaan kuitenkin vasta jälkeläiskokeista.

Käyttö

Hybridilehtikuusia käytetään useimmiten yksittäis- ja puistopuina, osa lajeista soveltuu myös viljelymetsiin. Lehtikuuset ovat olleet tyypillisiä puita vanhoissa puistoissa ja puutarhoissa, mutta pieneen puutarhaan ne eivät sovellu suuren kokonsa vuoksi.Myöskään katupuiksi ne eivät sovi leveytensä takia. Hybridilehtikuusta   kasvatetaan Suomessa yleisesti istutusmetsissä ja koristepuuna. Hybridilehtikuuset ovat tärkeitä saha- ja kuituteollisuuden raaka-aineita, lisäksi ne soveltuvat paperi- ja selluteollisuuden käyttöön, paperiteollisuuteen tosin vain pieninä määrinä muun havupuun seassa. Puuainetta käytetään esimerkiksi sisätiloissa paneelina ja parkettina.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, biopix.de, openmetsa.fi, ja kirjasta:Lehtikuusen kasvatus ja käyttö  1.02.2016