Puulajipuisto

Berliininpoppeli

Populus x berolinensis

puu.jpg     lehti.JPG

Ulkonäkö ja koko

Berliininpoppeli on risteymä laakeripoppelista (Populus laurifolia) ja mustapoppelista (Populus nigra "Italica), joka on tehty esimmäisen kerran v.1870 Berliinissa. Puu voi kasvaa 20-30 m korkeaksi, ja sen lehvästö voi olla 20 m leveä. Puun runko on vihertävänharmaa. Latvus on kartiomainen, mutta huomattavasti leveämpi, kuin lombardian poppelissa. Nuoret versot ovat hieman karvaisia ja tahmeita. Lehvästö on kapea ja oksat punaruskeita. Lehdet ovat muodoltaan kapean puikeat 8-12 cm mittaiset ja tahmeat. Lehdet ovat päälipuolelta kiiltävän tummanvihreät ja alapinnaltaan vaaleanvihreät. Silmut  ovat tahmeat, palsamituoksuiset ja nuoret lehdetkin tuoksuvat aromaattisilta. Hedenorkot ovat pitkät. Puu kukki ennen lehtiä. Keväällä silmujen avautuessa tuoksu leviää pitkien matkojen päähän. Edellisen vuoden kasvainranka on särmäinen.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpgBerliinipoppeli kasva hyvin nopeasti varsinkin nuorena. Se viihtyy aurinkoisella paikalla ja menestyy menestymisvyöhykellä - V. Sietää hyvin kuivaa ilmaa ja kuiva maaperä. Tekee runsaasti juuriversoja ympärilleen, mutta nurmikolla ne tuhoutuu leikkuun yhteydessä. Esintyy melkein koko Suomessa, aina siellä missä se istutetaan ( jopa Lapissakin).

Käyttö

Berliinipoppeli on viljelyssä hedepuu, joka ei tee siemenvillaa. Berliinipoppelilla on alhainen vastustuskyky tauteja vastaan. Berliinipoppelia käytetään usein aidanteena katujen ja puistojen reunoilla.

 

Tiedot on haettu wikipediasta, arboretum-poorbulten.nl, 1.bp.blogspot.com, priroda-foto.cz    21.12.2015