Puulajipuisto

Isoriippapaju

Salix`Blanda´

puu.jpg     runko.jpg

Ulkonäkö ja koko


Isoriippapaju muistuttaa salavaa, mutta oksat ovat kärkiosistaan riippuvia. Kuori on ruskea ja varret oliivin väriset. Nuoret oksat ja lehdet ovat aluksi karvaiset. Lehdet ovat pitkät, tummavihreät, 10 cm pituiset ja paksuhkot. Riippapaju on keskikokoinen puu ja saattaa kasvaa 10–15 metrin korkuiseksi. Sen  leveys on noin samanlainen kuin korkeus. Pajut kukkivat varhain keväällä, ennen kuin niihin on kasvanut lehtiä. Niiden kukintoja sanotaan pajunkissoiksi. Riippapaju on nopeakasvuinen ja lyhyt ikäinen.Se kasvaa kovaa vauhtia, ja ihanteellisissa olosuhteissa voidaan odottaa, että elää 50 vuotta tai enemmän. Kiiltävät, vihreät, kapeat lehdet kellastuvat syksyllä ja putoavat talveksi.

Levinneisyys ja ympäristö

runko.jpg

Suomessa eri pajulajeja kasvaa noin 20.  Isoriippapaju vaatii kasvaakseen  kostean, avaran ja aurinkoisen kasvupaikan. Se kasvaa hyvin kosteissa olosuhteissa, ja jopa sietää  seisovaa vettä. Vihtyy varsinkin purojen, ojien ja pienten jokien varsilla. Riippapaju vaatii säännöllistä hoitoa ja ylläpitoa. Se on hyvin sotkuinen puu, jonka aggressiivinen juuristo aiheuttaa tehokkaan leviämisen ympäristöön. Pajulajeista, joita kasvaa Pohjoismaissa, erotetaan usein alalajeja ja muunnoksia. Pajut myös risteytyvät helposti ja risteymät muistuttavat vaihtevasti kantalajejaan.

Käyttö

Riippapaju  on hyvin heikko puu, joka vahingoituu hyvin helposti   (kova tuuli, ankara talvi) . Paras leikkuuaika on kevättalvella.  Puu sietää hyvin kaupungin saasteita. Pajuilla on useita käyttötarkoituksia ja -mahdollisuuksia. Puusta on käytetty  hyödyksi niin pajun vesoja, kuorta kuin lehtiäkin. Paju on luontainen ravintokasvi monille eläimille, kuten hirvelle, metsäjänikselle ja riekolle. Pajujavoitaisiinkin käyttää myös riistapeltokasvina. Paju maistuu myös kotieläimille. Pajuja voidaan hyödyntää jätevesien käsittelyssä. Hyväkasvuinen pajuviljelmä voi toimia erityyppisten jäte- ja prosessivesien imeytyskenttänä ja suljettukin käsittelyjärjestelmä on mahdollinen. Ihminen on hyödyntänyt pajua käsityömateriaalina ainakin yli 2000 vuotta. Tärkeä pajutuote oli punottu kori. Pajun punontaa harjoitetaan maassamme nykyäänkin. Pajusta voidaan valmistaa monenlaisia tarve- ja koriste-esineitä. Pajuja on käytetty myös taideteosten materiaalina. Nopeakasvuisuutensa vuoksi pajuja hyödynnetään energiapuuna. Pajujen joukossa on lajeja ja niistä jalostettuja lajikkeita, joiden ominaisuudet sopivat intensiiviseen lyhytkiertoviljelyyn ja biomassan tuottamiseen. Pajuista on mahdollista valmistaa myös metsäteollisuuden tarvitsemaa raaka-ainetta, vaikka se ei koivun veroista olekaan.

 

Tiedot haettu  Wikipediasta, simolanrosario.com, learn2grow.com, soonerplantfarm.com ja jukuri.luke.fi  13.11.2015